Контакти

пров.Онилової, 17

м.Одеса, 65 045

тел/факс.: 048 705-51-51
e-mail: aop-2012@ukr.net

Утилізаційний податок на імпортні транспортні засоби набув чинності

Утилізаційний податок на імпортні транспортні засоби набув чинності. Відповідно до закону, що вносить зміни в Податковий кодекс, цим податком обкладаються імпортери транспортних засобів, а також їхні виробники, крім тих, хто бере на себе зобов’язання забезпечити утилізацію автомобілів і включений до відповідного реєстру. Порядок ведення реєстру визначає Кабінет Міністрів (який поки не прийняв необхідний нормативний акт).

Також звільняються від утилізаційного податку особи, які ввозять приналежні дипломатичним установам і міжнародним організаціям транспортні засоби, раніше вивезені з України транспортні засоби, а також відреставровані авто старше 30 років (не для комерційних пасажирських і вантажних перевезень). Крім того, не будуть сплачувати цей податок нерезиденти, які тимчасово ввозять в Україну авто для особистого користування, а також транзитери. При цьому якщо особи, що ввозять авто в Україну, з вищенаведеного переліку звільнених від податку продають цей транспортний засіб, то утилізаційний податок сплачує покупець.

Сума податку визначається як добуток податкової ставки й коефіцієнта. Для легкових автомобілів установлена ставка 5,5 тис. гривень і коефіцієнти 0,86-5,5 для нових і 5,3-35,01 для б/у авто, залежно від обсягу двигуна. Для автобусів установлена ставка 38 тис. гривень і коефіцієнти 0,6-2 для нових і 1-5,2 для б/у автобусів залежно від обсягу двигуна. Для вантажних автомобілів – ставка 38 тис. гривень і коефіцієнти 0,5-2,9 для нових і 0,88-11,8 для б/у вантажівок залежно від маси автомобіля. Для вантажівок масою більш як 50 тонн у митному режимі тимчасового ввозу із країн з наявністю аналогічного податку (збору) коефіцієнт становить 0,25. Для самоскидів і спецавтомобілів передбачено свої коефіцієнти при ставці в 38 тис. гривень.

При цьому в серпні вже набув чинності закон, що визначає вимоги до утилізації транспортних засобів і до виробників, які беруть на себе зобов’язання забезпечити цю утилізацію. Зокрема такий виробник повинен здійснювати кузовне зварювання й фарбування транспортних засобів, за свій рахунок забезпечити організацію пунктів прийому авто, що утилізуються, на території кожної області, Криму, Києва й Севастополя й при цьому у всіх містах з населенням більш як 100 тис. осіб.

Відповідно до документа, власники транспортних засобів повинні здавати їх в утилізаційні пункти безкоштовно при пред’явленні довідки про сплату утилізаційного податку або про звільнення від нього (останні видаються внесеними до реєстру виробниками й передаються при перепродажі авто новому власникові). Учасники автомобільного ринку, як імпортери, так і виробники висловлюють стурбованість у зв’язку з тим, що влада не прийняла необхідну нормативну базу для роботи нового закону.

Последние новости

Последние новости