Контакти

пров.Онилової, 17

м.Одеса, 65 045

тел/факс.: 048 705-51-51
e-mail: aop-2012@ukr.net

Парламентом в першому читанні прийнято Закон “Про ліцензування певних видів госпдіяльності” з урахуванням поправок від ВГО “ВААП”

1 липня 2014 року Верховною Радою України в першому читанні прийнято проект Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Проектом акту передбачається:
- уніфікації процедур отримання і позбавлення ліцензій;

- посилення відповідальності як посадових осіб органу ліцензування за затягування часу із видачею ліцензії чи безпідставне позбавлення ліцензії, так і суб’єктів господарювання за роботу без ліцензії;

- запровадження електронного обміну документами, тощо.

Під час проведення засідання парламентського підкомітету автомобільного транспорту за участю ВГО «ВААП» під головуванням народного депутата України Ігоря Шкірі розглянуто декілька пропозицій стосовно доопрацювання проекту акта, а саме:

1. Для більш обґрунтованого розгляду апеляції суб’єктів господарювання стосовно їхніх порушених прав, вивчення документів доданих до апеляції пропонується встановити письмову форму подання апеляції, що позбавить можливості перекручувати дані подані апелянтом, а не довільну як це передбачається проектом акту.

2. На сьогоднішній день вартість отримання ліцензії за кордоном, в тому числі і в країнах Європейського Союзу, набагато більша ніж встановлена в України ціна, тому пропонується підвищити вартістьі отримання ліцензії, що дозволить покращити рівень перевезень в Україні.
Проектом акту встановлюється, що за надання ліцензії справлятиметься плата у розмірі однієї мінімальної заробітної плати, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, що діє на дату прийняття органом ліцензування рішення про надання ліцензії.

3. Проектом акту передбачається внесення плати за надання ліцензії ліцензіатом у строк не пізніше п’ятнадцяти календарних днів з дати прийняття органом ліцензування рішення про надання ліцензії, а при поданні документів на оформлення ліцензії ліцензіат повинен зазначити бажаний спосіб одержання ліцензії.

Разом з цим встановлюється, що неподання здобувачем ліцензії органу ліцензування протягом п’ятнадцяти календарних днів з дня прийняття органом ліцензування рішення про надання ліцензії документа, що підтверджує внесення плати за надання ліцензії буде підставою для анулювання ліцензії.

На сьогоднішній день існують випадки коли, для прикладу, пошта може затримуватись і тоді суб’єкт господарювання отримає ліцензію пізніше.

У зв’язку із вищевикладеним, пропонується збільшити термін сплати за надання ліцензії до місяця або відраховувати п’ятнадцять календарних днів з моменту отримання ліцензіатом ліцензії.

4. Проектом акту вводиться нова норми відповідно до якої до актів можуть долучатись фото та відеоматеріали, що відзняті під час проведення перевірки, тому з метою уникнення зловживання органами ліцензування під час проведення перевірок даною нормою пропонується більш детально розписати в проекті акту підстави коли можуть долучатися фото та відеоматеріали, яким чином вони мають бути оформлені, яким пристроями дані зйомки мають бути здійснені тощо.

5. Проектом акту з метою забезпечення ліцензіатом присутності керівника, його заступника або іншої уповноваженої особи при проведенні органом ліцензування перевірки додержання ліцензіатом вимог ліцензійних умов встановлюється, що орган ліцензування вживає вичерпних заходів інформування заздалегідь (але не менше, ніж за десять робочих днів) ліцензіата про дату та місце проведення перевірки, зокрема за допомогою засобів поштового, телефонного, факсимільного, електронного поштового зв’язку.

Виходячи з вищевикладеного пропонується доповнити проект акту відповідними нормами, що під час подання документів на оформлення ліцензії ліцензіат зобов’язаний подавати до органу ліцензування відомості стосовно засобів зв’язку з ним, щоб унеможливили зловживання посадовими особами органів ліцензування службовими обов’язками. Така інформація має потім зберігатися у ліцензійних справах.

6. Проектом акту передбачається, що за порушення законодавства у сфері ліцензування органами ліцензування особисту відповідальність несуть їх керівники, однак яку саме відповідальність нестимуть керівники органів ліцензування за порушення законодавства не зазначається.

На сьогоднішній день ВГО «ВААП» узагальнює запропоновані пропозиції та зауваження до проекту акту та направить їх до Верховної Ради України для опрацювання та врахування перед розглядом проекту акту в другому читанні.

Последние новости

Последние новости